Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/4/f/fridialog/www/wp-content/plugins/masterslider/includes/classes/class-msp-main-widget.php on line 95

Deprecated: Function create_function() is deprecated in /home/4/f/fridialog/www/wp-content/plugins/revslider/includes/framework/functions-wordpress.class.php on line 257
Fridialog Start sparing i kjærlighetsbanken! - Fridialog

Start sparing i kjærlighetsbanken!

10 sep 2016

Start sparing i kjærlighetsbanken!

I begynnelsen av et forhold når forelskelsen er sterk, er gjerne også interessen og oppmerksomheten mot partneren din tilsvarende sterk. Hvordan holde denne interessen oppe også når forelskelsen flater ut?

John Gottman er en av de mest sentrale forskerne innen parterapi og han refereres hyppig til av mange parterapeuter. Han har i sin søken etter hva som gir gode varige forhold funnet at innskudd I “kjærlighetsbanken” gjennom å vise interesse for partnerens indre liv era v betydning.

Det er en suksessfaktor. En slik interesse kan du for eksempel vise gjennom spørsmålene du stiller til din partner.

Med andre ord så handler det om å fortsette å være nysgjerrig på partneren sin år etter år.

Det å engasjere seg i samtaler hvor du viser interesse for din partners følelser og tanker rundt hendelser er slik viktig for å sikre at dere fyller opp en “buffer” for dårligere tider.

Slik har dere noe å gå på når dere som par møter utfordringer.

Spørsmål som du kan bruke i slike samtaler kan være; “fortell meg mer om det”, “Hva gjorde det med deg”, “Hvilke følelser vekket det i deg?” mv.

Det å få kvalitetstid sammen med partneren din er også innskudd i kjærlighetsbanken. Det fyller opp felleskontoen deres.

Her er det mon tro kvalitet fremfor kvantitet som gjelder? Hvem har vel ikke ergret seg over en partner som mumler frem et mm.. som respons på ens forsøk på kontakt. Mumlingen kommer da gjerne samtidig med flittig tasting på telefon eller en annen duppeditt.

Partneren oppleves som fraværende og man blir ensom i tosomheten! Når man er sammen for å skape innskudd på felleskontoen i kjærlighetsbanken kreves det psykisk såvel som fysisk tilstedeværelse. Dette er en sparing som er garantert avkastning.

 

Kjærlighetskart

Gottman viser oss hvordan det å jobbe med forholdets grunnarbeid er vesentlig for å lykkes med å få et forhold som ikke bare varer over tid, men som er godt for begge parter å være en del av. Grunnarbeidet deler han inn i tre hovedkategorier;

  • Godt utbygde kjærestekart
  • Positivt fokus
  • Imøtekommende svar på invitasjoner

Det er den første kategorien jeg vil fokusere på nå. Det å bygge et kjærestekart. For hvordan gjør man egentlig det? Hva er et kjærlighetskart. For å svare på det siste først. Et kjærestekart er slik Gottman beskriver det et slags kart over partnerens indre verden. Det vil si alt hva din partner har opplevd i livet, hvordan han/hun har det for tiden, og hvilke drømmer som finnes for den videre livsveien. Dette er et kart som trenger daglig oppdatering. Det skjer gjennom å stille spørsmål og merke seg svarene.

For noen par er det her arbeidet i parterapi prosessen begynner. Med å gjøre seg kjent på nytt med partnerens liv. Noen blir oppmerksom på at man ikke lenger kjenner partneren sin så godt som man gjerne tror etter lengre tids samliv. Kanskje har man også tildels mistet nysgjerrigheten underveis.

Hva er din partners største frykt i livet? Hva drømmer hun/han om? Hvem er den andres beste venn – og hvordan har partneren din det egentlig på jobben? Har dagen vært grei? Dette er eksempler på spørsmål som ved utforskning vil bygge kjærlighetskart. På samme måte som et veikart er et verktøy som gjør at man kan finne veien og orientere seg på en grei måte, så vil et godt utbygd kjærlighetskart gjøre samme nytten. En god oversikt over den andres indre landskap gjøre at man lettere kan forstå hva som skjer i samspillet. Dette skaper større forståelse for hverandre, og blir slik også en buffer i forhold til konflikter.

Hvis man har opparbeidet seg en kjærlighetskonto med mange innskudd har man noe å gå på i dårlige perioder. Spar smart – spar i kjærlighet!

 

 

 

Legg igjen en kommentar