Lær å forstå kjæresten din!

Når opplever du deg elsket av din partner, og når får du den andre til å føle at du virkelig bryr deg om dem? Det er viktig å vite hva den andres (og eget) kjærlighetsspråk er.

Så når er det at du kjenner deg virkelig verdsatt av partneren din? Er det når han overrasker deg med blomster? Kanskje er det når han har vasket over gulvet, eller når han gir deg en god klem eller inviterer på en kinotur?

Vi har alle et kjærlighetsspråk, og kunsten er å bruke det rette ovenfor partneren din, vi har nemlig fort for å bruke det vi kjenner best (vårt eget..) og da kommer ikke den respons vi forventer!

Hva er så kjærlighetsspråk? Psykologen Gary Chapman har kommet frem til det han omtaler som kjærlighetens 5 språk. Det vil si ulike måter vi viser omsorg og kjærlighet på.

La oss si kjærligheten du kjenner deg elsket dersom partneren din bruker tid sammen med deg, mens han viser sin ved å gjøre praktisk ting for deg. Da vil han gjerne oppleve at han gjør sitt beste for å vise deg sin kjærlighet, mens du ikke vil kjenne det slik. Du vil kanskje tenke at det han gjør er en vanlig og vanlig ting, samtidig som du kjenner deg skuffet over at han ikke bruker tid sammen med deg. Du kan ende opp med å føle at han ikke bryr seg om deg. Samtidig vil han kjenne på at du ikke forstår at han viser sin kjærlighet til deg!

Kunsten blir da å forstå hva som er din partnere kjærlighetsspråk og bruke dette språket – og ikke ditt eget dersom det ikke er sammenfallende J

Chapmans 5 kjærlighetsspråk er;

1: Anerkjennende ord

Med anerkjennende ord menes det som vi sier til hverandre som anerkjenner den andres handlinger, personlighet, holdninger eller verdier. Det handler om et behov for å høre at man er elsket og ønsket. Du må vise hvorfor du liker å være sammen med partneren din. Hva du liker ved ham/henne. Du må være god på å gi din støtte.

Du kan for eksempel gjøre dette i hverdagen ved å sende en hyggelig sms, være god på å vise/uttrykke glede når dere ser hverandre igjen etter en lang dag på jobben. For ikke å nevne, det å legge merke til, og takke for de små tingene.

2: Tid for hverandre

Tid til hverandre er nok for mange en kunst å finne i en hektisk hverdag. Det å prioritere tid til å være sammen er imidlertid for mange et kjærlighetsspråk – og slik især viktig å sette på kalenderen. 

Om du mistenker at dette er din partners kjærlighetsspråk, så kan du vise at du gjerne vil tilbringe tid sammen med han/henne. Inviter gjerne med på en date, eller inviter til en hyggelig tid sammen for bare dere to. For all del – ikke glem å sørge for at mobil eller PC kommer i veien for å være helt påkoblet din kjære denne tiden J

3:   Gaver

La meg først berolige… Dette trenger ikke å være dyrt! Her er det gjerne tanken som teller! En gave kan være liten som stor, kostbar eller enkel.

Eksempelvis kan du gi en blomst, en ting, eller kanskje et minne? Kanskje vet du at det er en bok eller en forestilling partneren din har snakket om lenge? Ved å gi noe som du vet den andre har ønsket seg lenge, så sier du mer enn tusen ord dersom mottakeren verdsetter symbolske tegn på kjærlighet.

4:   Tjenester

For noen er det tjenester det handler om. Dersom partneren gjør ting som å lage mat, dekke bordet eller å passe på at det er godt og varmt en kald vinterdag, så kjenner vedkommende seg elsket og ivaretatt. 

Ved å gjøre tjenester som uttrykker at vi bryr oss om vår partner, så kan vi glede han/henne mer enn vi aner.

5: Fysisk nærhet

Det å være fysisk nær handler om langt mer enn sex. Det fysiske er en essensiell del av nærheten i et parforhold. Både for liten og stor er berøring livgivende.

For noen er fysisk nærhet en forutsetning for at man kan kjenne tilhørighet. For ikke å kjenne seg avvist av en partner må fysisk nærhet, seksuell kontakt og berøring være en naturlig del av forholdet.

Fysisk nærhet kan du gi en partner ved å gi ham/henne en klem, kysse, ha sex, ligge tett inntil eller holde I hånden mv.

 

Bli språkdyktig!

Så har vi alle et eller flere favorittspråk. Likeledes antar vi gjerne at vår partner har samme språk – samme måte å vise og oppfatte kjærlighet på. Som nevnt innledningsvis så er det gjerne ikke slik! 

Vi trenger å være oppmerksom på både vårt eget og våre partnere kjærlighetsspråk. Slik kan vi greie å nå hverandre bedre. Slik kan vi alle kjenne oss elsket og ivaretatt.

Grip gjerne første og beste anledning til en prat med din partner for å uforskelig hva som er virksomme kjærlighetsspråk.

  

Lyst til å lese mer om temaet?

Chapman, G (2001): Kjærlighetens fem språk: hvordan uttrykke hjertevarme overfor den du er glad i. Oslo Lunde