Krangling i ferien?

En ferie med partneren kan virkelig ta temperaturen på hvordan det står til med parforholdet.

Man har mer tid sammen, og kommer tettere på hverandre. Mindre egentid og ulike forventninger som skal innfris kan fort gjøre ferien til noe helt annet enn hva man hadde sett for seg...

Kan noe gjøres for å redde ferielykken, og styrke kjærlighetens kår?

3 Gylne ferieregler

1. Kjenn hverandres triggere

Når man drar på ferie dras man gjerne ut av egen komfortsone. Nye opplevelser og erfaringer skal høstes. Ekstra stressaktivering kan medføre kortere lunte, og med det behov for en ekstra forståelsesfull partner.

Før dere reiser, snakk sammen om hva dere kan oppleve som stressende i en feriesituasjon. Hva trenger du fra partneren da, og hvordan kan du på en god måte kommunisere det når du er stressaktivert? Lag en strategi på forhånd, så lar det seg lettere gjennomføre når situasjonen brått er der.

 

2. Kjenn hverandres forventninger

Jeg følger en undersøkelse utført av US Travel Association, så er par som reiser mye sammen mer fornøyd med sitt parforhold sammenlignet med dem som ikke gjør det.

Neste gang du irriterer deg over tilsynelatende perfekte reisebilder som par poster i sosiale medier, kan det være greit å huske på at det ikke er usannsynlig at de kranglet sammen like før bildet ble tatt. For på samme måte som konflikter er en naturlig del av ethvert forhold, så vil det være en naturlig faktor som kommer til syne, også på ferie og reiser. Det er med andre ord noe man må ta høyde for. Det innebærer at man har en holdning til at det er både normalt og forståelig at det blir en krangel og to på en reise.

Det som imidlertid har potensiale for å kunne avverge mange potensielle konflikter er å avklare forventninger FØR man drar på ferie.

Mest sannsynlig vil dere ha ulike forventninger/behov knyttet til en ferie. Bruk tid i forkant av reisen til å bli kjent med hverandres ønsker og behov. Pass på at dere begge får innfridd noen av ønskene, slik at dere begge kan få noen forventninger innfridd.

 

3.       Anerkjenn hverandres behov for alenetid

Den anerkjente parforskeren John Gottman sammenligner i sin bok ”The Seven Principles for Making Marriage Work” parforholdet med en dans. Han viser til hvordan man noen ganger kjenner seg dratt mot partneren, og andre kjenner på nødvendigheten av å kunne trekke seg tilbake å kjenne på opplevelsen av autonomi. I hverdagen vil man vanligvis ha noe tid alene hvor man ikke er sammen med partneren. Dette kan være fornuftig å ha også i ferietid i følge Gottman. Dansen mellom nærhet og uavhengighet er unik for hvert par, det gjelder å finne de stegene som passerer. Kanskje kan en halv dag hver på egen oppdagelsesferd være kilde til positiv energi og fyll i en feriesituasjon?

 

PS! Om temperaturene på forholdet etter ferien skulle vise seg å ha blitt lunken – se det gjerne som en gylden anledning til å skru opp temperaturen!