Hvordan lykkes med parforholdet?

I begynnelsen av et forhold når forelskelsen er sterk, er gjerne også interessen og oppmerksomheten mot partneren din tilsvarende sterk. Hvordan holder dere interessen oppe også når forelskelsen flater ut?

John Gottman er en av de mest sentrale forskerne innen parterapi og refererer hyppig til av parterapeuter. Han har i sin søken etter hva som gir gode varige forhold funnet på innskudd i «kjærlighetsbanken», gjennom å vise interesse for partnerens indre liv, er av betydning.

Det er en suksessfaktor. En slik interesse kan du for eksempel vise gjennom spørsmålene du stiller til din partner. Det handler om å fortsette å være nysgjerrig på hverandre etter år.

Det å engasjere seg i samtaler hvor du viser interesse for dine partnere følelser og tanker rundt hendelser, er viktig for å sikre at dere fyller opp en “buffer” for dårligere tider.

Slik har dere noe å gå på når dere som par møter utfordringer.

Spørsmål som du kan bruke i slike samtaler kan være; “fortell meg mer om det”, “Hva gjorde det med deg” , “Hvilke følelser vekket det i deg?”.

Det å få kvalitetstid sammen med partneren din er også innskudd i kjærlighetsbanken. 

Gi respons når parteneren din forsøker å få kontakt med deg!

Hvem har vel ikke ergret seg over en partner som mumler frem et mm.. som respons på ens invitasjon til kontakt. Mumlingen kommer gjerne samtidig med flittig smaking på telefon eller annen duppeditt...

Partneren opplever gjerne som fraværende, og etterhvert blir man ensom i tosomheten! Når man er sammen for å skape innskudd på felleskontoen i kjærlighetsbanken krever det både psykisk og fysisk tilstedeværelse. Dette er en sparing som er garantert avkastning!

 

Kjærlighetskart

Gottman viser oss hvordan det å jobbe med forholdets grunnarbeid er vesentlig for å lykkes med et parforhold. Hva er så dette grunnarbeidet? Han deler det inn i tre hovedkategorier;

  • Godt utbygde kjærestekart
  • Positivt fokus
  • Imøtekommende svar på invitasjoner

Et kjærestekart er slik Gottman beskriver det et slags kart over partnerens indre verden. Det vil si alt hva din partner har opplevd i livet, hvordan han/hun har det for tiden, og hvilke drømmer som finnes for den videre livsveien. Dette er et kart som trenger daglig oppdatering. Det skjer gjennom å stille spørsmål, og merke seg svaret.

For noen par det hennes arbeid i parterapiprosessen er begynner. Det å på nytt gjøre seg kjent med partnerens liv. Noen bli oppmerksom på at man ikke lenger kjenner partneren sin så godt som man gjerne tror. Kanskje har man også tildels mistet nysgjerrigheten underveis.

Hva er din partnere største frykt i livet? Hva drømmer hun/han om? Hvem er den andres beste venn – og hvordan har partneren din det egentlig på jobben? Har dagen vært grei? Dette er eksempler på spørsmål som ved utforskning vil bygge kjærlighetskart. På samme måte som et veikart er et verktøy som gjør at man kan finne veien og orientere seg på en grei måte, så vil et godt utbygd gjøre samme nytten.

En god oversikt over den andres indre landskap gjøre at man lettere kan forstå hva som skjer i samspillet. Dette skaper større forståelse for hverandre, og blir slik også en buffer i forhold til konflikter.Hvis man har opparbeidet seg en kjærlighetskonto med mange innskudd har man noe å gå på i dårlige perioder.

Invester smart! Invester i kjærlighet!

Relaterte artikler